Skip to content
Home » Blog » Ararat – Muntele pe care a ajuns Noe cu Arca sa

Ararat – Muntele pe care a ajuns Noe cu Arca sa

    Dacă este sau nu așa, nu avem de unde să știm, dar știm că este un munte extraordinar prin tot ce oferă el. 

    Faptul că este în estul extrem al Turciei îți dă posibilitatea de a interacționa cu o altă față a acestei țări, având un aer mult mai oriental decât vestul ei, cu cafenele în care poți savura o cafea la ibric, sau un ceai turcesc alături de o narghilea după o masă încărcată de produse tradiționale cum numai ei știu să facă.

    Se poate ajunge în mai multe moduri la poalele Araratului, pentru echipa noastră a fost mai ușoară varianta cu avionul până în Igdir, cu transfer în orașul Doğubeyazit unde am făcut ultimele pregătiri pentru traseul ce urma să-l începem următoarea zi.

    Ca fapt amuzant azi, dar destul de stresant la momentul respectiv, bagajele noastre au refuzat să ajungă în același timp cu noi, astfel că a trebui să facem aclimatizarea până la 4000 m. în echipament de oraș. Echipamentul nostru a ajuns după două zile și am reușit să eliminăm posibilitatea ratării ascensiunii din cauza lui.

    Revenind la Ararat, acesta este un munte vulcanic din Platoul Armeniei, în estul Anatoliei, cu o înălțime maximă de 5137m. El poartă denumirea de Ağrı Dağı în turcă, fiind cunoscut ca Ararat în evul mediu, crezând că este de fapt muntele Ararat din Biblie, unde a ajuns Noe cu Arca sa. Din punctul de vedere al iubitorului de munte, este ideal pentru cei care doresc să încerce senzațiile altitudinii, ner fiind un munte care să pună probleme din punct de vedere tehnic.

    Necesar pentru această expediție, este o condiție fizică medie, familiarizarea cu mediul montan, cu turele mai lungi de 6 ore și echipament de iarnă. Astfel de ture pot fi făcute ca antrenament inclusiv în munții românești pe care vă așteptăm să le parcurgem împreună. În funcție de momentul anului în care se încearcă ascensiunea, partea acoperită cu gheață, în care se utilizează colțarii poate fi mai mare sau mai mică. În sezonul ales de noi, ea se regăsește în apropierea vârfului și poate fi ușor de străbătut.

    Aclimatizarea durează în 4 zile și oferă, pe lângă  peisajele asupra Podișului Anatoliei, posibilitatea de a descoperi o altă viziune asupra propriei persoane. Fiecare moment la altitudine, este o discuție cu tine și deși ești împreună cu colegii de ascensiune, gândurile tale sunt cele mai puternice.

    Despre modul în care muntele și astfel de activității îți influențează modul de a te cunoaște vom reveni într-un articol următor. Ziua vârfului începe la ora 1 dimineața cu micul dejun, după care se face o ascensiune de 1000m diferență de nivel. Putem spune ca am avut întâlnire cu soarele, pentru ca în momentul în care noi am pășit pe vârf, s-a ridicat și el dinspre întinse întinderi ale Asiei.

    La fel ca pe orice munte, varful reprezintă jumătatea traseului, urmând coborârea care necesită ceva mai multă atenție ajungând în orașul de plecare după o ultimă noapte petrecută în tabăra de bază.

    Orice experiență pe munte, chiar dacă s-a ajuns pe varf sau nu, trebuie să se încheie cu sărbătorirea realizării. Pentru noi asta a însemnat o vizită la Hamam (baia turcească), urmată de savurarea unui ceai turcesc și narghilea, la o terasă în mijlocul orașului, lancezind în timp ce urmăream modul alert, dar totuși plăcut al localnicilor.

    În vara lui 2024 ne întoarcem pe Ararat alături de cei care doresc să ajungă la 5000 m așa că te așteptăm alături de noi.